V Prešove bol úspešne odskúšaný InfoKiosk

10.06.2004 Celý región

(Bratislava, 8. júna 2004) – Spoločnosť Slovak Telecom ukončila pilotný projekt InfoKiosky, ktorý odštartovala v piatich mestách Slovenska v lete 2003.
Prostredníctvom InfoKioskov získali občania týchto miest možnosť prístupu k informáciám z celého sveta, ako aj možnosť komunikovať rôznymi spôsobmi z jedného zariadenia. V rámci pilotnej prevádzky občania presurfovali na všetkých piatich InfoKioskoch 10 505 hodín, pretelefonovali viac ako 25 hodín, z toho polovicu hovorov tvorili medzimestské volania a hovory do mobilných sietí. Zároveň bolo z InfoKioskov odoslaných 110 e-mailov a 580 SMS správ.

Počas deviatich mesiacov pilotnej prevádzky InfoKioskov boli občanom zdarma sprístupnené rôzne praktické informácie, napríklad o voľných pracovných miestach, o práci predstaviteľov mesta a dianí v danom meste vrátane kultúrnych podujatí, o cestovnom spojení či informácii o počasí. Zároveň mohli občania použitím klasickej telefónnej karty surfovať po celom internete, telefonovať, posielať e-maily a SMS správy. InfoKiosk tak plnil úlohu tzv. „ verejného prístupového miesta k informáciám“ . Jednoduchým ovládaním na dotykovej obrazovke sa občanom ľahšie prekonávala bariéra strachu pred využívaním moderných informačných technológií. Podpora informatizácie spoločnosti a rast internetizácie je jedným z hlavných cieľov programu eSlovakia, v rámci ktorého sa projekt uskutočnil.

„ Pilotná prevádzka InfoKioskov preukázala opodstatnenosť takéhoto projektu. Pozitívne ohlasy od primátorov miest, v ktorých bol projekt realizovaný, svedčia o tom, že občania si rýchlo zvykli na jednoduchý a neobmedzený prístup k informáciám. Touto aktivitou sme prispeli k zvyšovaniu kvality života na Slovensku. InfoKiosky sú nedeliteľnou súčasťou verejnej komunikačnej infraštruktúry v každej vyspelej spoločnosti, preto v súčasnosti zvažujeme ďalšie možnosti ich komerčnej prevádzky na Slovensku, “ povedal v súvislosti s ukončením pilotného projektu Ján Kondáš, viceprezident pre korporátnu komunikáciu Slovak Telecomu.

„ Privítali sme, že mesto mohlo v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telecom poskytnúť prístup k internetu aj tým občanom, ktorí túto možnosť doma nemajú. Občania tak mohli získať dôležité informácie, týkajúce sa napríklad voľných pracovných miest v konkrétnom regióne. Budeme hľadať možnosti, ako zabezpečiť prístup k využívaniu tejto modernej info-komunikačnej technológie pre svojich občanov aj do budúcnosti, “ uviedol Milan Benč, primátor mesta Prešov.

InfoKiosky boli umiestnené v Martine /268 dní/, Nitre /251 dní/, Bratislave /258 dní/, Prešove /282 dní/ a Žiline /230 dní/. V Martine a Nitre boli nainštalované v priestoroch mestských úradov, v Bratislave v nákupnom centre Aupark, v Prešove na pešej zóne pri obchodnom dome Tesco a neskôr v priestoroch Univerzity P. J. Šafárika a v Žiline v priestoroch samoobslužnej zóny Dexia banky Slovensko, a. s. Primátori týchto miest ocenili prevádzkovanie Infokioskov spoločnosťou Slovak Telecom a budú hľadať možnosti, ako zabezpečiť prístup k využívaniu tejto modernej info-komunikačnej technológie pre svojich občanov aj do budúcnosti.

V Prešove bol InfoKiosk umiestnený 282 dní, počas ktorých občania presurfovali 238 hodín, pričom až 95% času využili na čerpanie informácií z voľne dostupných stránok. Okrem toho pretelefonovali vyše šesť hodín, poslali 16 e-mailov a 74 SMS správ.

O iniciatíve eSlovakia

Slovak Telecom, a. s. , je iniciátorom programu eSlovakia, ktorého hlavným cieľom je podpora internetizácie a informatizácie na Slovensku. Práve na podporu pripojenia na internet a obsahu vznikol pilotný projekt InfoKiosky, ktoré umožňujú z jedného miesta využiť internet, telefón, fax, posielanie SMS správ a elektronickej pošty. Medzi ďalšie aktivity patrí podpora vzdelávacích aktivít projektu Infovek a vlastný vzdelávací program www.každom.veku. Najvýznamnejším projektom je však podpora informatizácie škôl, v rokoch 2002 a 2003 sa podarilo zdvojnásobiť rýchlosť pripájania škôl do internetu. Zároveň v roku 2004 bol odštartovaný najväčší projekt v histórii slovenského školstva – Počítače pre školy. V rámci tohto projektu získa každá škola na Slovensku novú počítačovú učebňu, pripojenú do internetu. Projekt v hodnote jednej miliardy Sk je darom Deutsche Telekomu AG všetkým základným a stredným školám na Slovensku.
 

Vyberte región